English:

26th July 2024

Dear President Erdoğan,

We are respectfully writing to you as the International Companion Animal Management (ICAM) Coalition. ICAM supports the development and use of humane and effective dog and cat population management worldwide through education and advocacy. Our members include many of the world’s leading international NGOs in the population management field and we benefit from their knowledge and experience of implementing projects and working with governments in many different countries.

The existing framework for managing stray dogs in Turkiye, primarily based on the Catch, Neuter, Vaccinate and Return (CNVR) approach as stipulated in the Animal Protection Law No. 5199, was widely celebrated as a compassionate and forward-thinking step when enacted in 2004. There is evidence from several other countries that, when implemented to a sufficient level and alongside measures to promote responsible ownership as part of a comprehensive population management system, CNVR is a humane and effective method for managing free-roaming populations and minimising risks to public health (Smith et al 2022, ICAM 2019). Leading to reductions in rabies (Larkins et al 2020, Reece et al 2006, Hasler et al 2014), reductions in dog bites (Reece et al 2013) and reductions in the density of free-roaming dogs (Hiby et al 2023; Totton et al 2010).

The World Organisation for Animal Health (WOAH) includes CNVR in their international standard on Dog Population Management (Chapter 7.7 Terrestrial Animal Health Code, 2022). Whilst in Europe, the Companion Animals working group from the Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals launched the Dog and Cat Population Management Policy Guidance in 2022 which outlines the benefits of CNVR as an effective and efficient alternative to sheltering where rehoming centres and adoptive homes are limited.

Any population management measure, if not properly resourced or implemented to a sufficient level, will fail to produce the intended outcomes. Implementation of CNVR in Turkiye has been fragmented, limited in intensity and hence ineffectual. Similarly, population management measures carried out in isolation are also limited in their impact. Permanent sheltering is no different: Populations of dogs and cats quickly rebound from removal through both increased breeding of the remaining animals and continued abandonment where responsible ownership is not addressed.

Western Europe and North America are known to have engaged in decades of sheltering and culling free-roaming dogs and cats.  This may be mistakenly perceived to have led to the low density of free-roaming animals in these regions today. However, progress in free-roaming animal management only began when emphasis moved away from culling and towards addressing the source of unwanted animals through widespread sterilisation, encouragement of responsible ownership behaviours, celebrating the value of individual animals and a commitment to lifelong ownership, controls over commercial breeding and sale and identification and registration allowing for an increase in reuniting lost animals. Progress was made in these regions despite culling and not because of it. The peak of culling, mainly in the last century, occurred before development of the more effective and humane practice of CNVR.

The current legislation in Turkiye provides the foundation for successful comprehensive population management. We urge you not to change this law, but to engage in a process of evaluation and strengthening of implementation weaknesses: To allow the current legislation to meet its full potential to both protect Turkish citizens from harm and respect animal welfare.

Turkish:

26 Temmuz 2024

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Size Uluslararası Evcil Hayvan Yönetimi (International Companion Animal Management – ICAM) Koalisyonu adına saygılarımı sunarak bu mektubu yazmaktayım. ICAM, eğitim ve savunuculuk yoluyla dünya çapında insancıl ve etkili köpek ve kedi popülasyonu yönetiminin geliştirilmesini ve kullanılmasını desteklemektedir. Üyelerimiz arasında popülasyon yönetimi alanında dünyanın önde gelen uluslararası STK’larından birçoğu yer alıyor ve onların birçok farklı ülkede proje uygulama ve hükümetlerle çalışma konusundaki bilgi ve deneyimlerinden faydalanıyoruz.

Türkiye’de sokak köpeklerinin popülasyon yönetimi için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda öngörülen Yakala, Kısırlaştır, Aşıla ve Yerine Bırak (YKAY) yaklaşımına dayanan mevcut çerçeve, 2004 yılında yürürlüğe girdiğinde şefkatli ve ileri görüşlü bir adım olarak kitlelerce sevinçle karşılanmıştır. Diğer bazı ülkelerde elde edilen bulgulara göre, YKAY kapsamlı bir popülasyon yönetim sisteminin bir parçası olarak sorumlu hayvan sahipliğini teşvik eden önlemlerle birlikte yeterli düzeyde uygulandığında popülasyonları yönetmek ve halk sağlığına yönelik riskleri en aza indirmek için insancıl ve etkili bir yöntemdir. (Smith ve diğerleri 2022, ICAM 2019). Kuduz vakalarında azalmaya (Larkins ve diğerleri 2020, Reece ve diğerleri 2006, Hasler ve diğerleri 2014), köpek ısırma vakalarında azalmaya (Reece ve diğerleri 2013) ve sokak köpeklerinin sayısında azalmaya (Hiby ve diğerleri 2023; Totton ve diğerleri 2010) yol açmıştır.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ), Köpek Popülasyonu Yönetimi’ne ilişkin uluslararası standartlarında YKAY’ye yer vermektedir (Bölüm 7.7 Karasal Hayvan Sağlığı Kuralları, 2022). Avrupa’da ise, Hayvanların Refahı ve Korunması Grubu (Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals) nezdindeki Evcil Hayvanlar Çalışma Grubu, 2022 yılında, sahiplendirme merkezlerinin ve köpek sahiplenme potansiyelinin sınırlı olduğu yerlerde, hayvanları kalıcı bir şekilde bakımevlerine kapatmak yerine, etkili ve verimli bir alternatif olan YKAY’nin faydalarını özetleyen Köpek ve Kedi Popülasyonu Yönetimi Politika Kılavuzunu yayınlamıştır.

Uygun şekilde kaynak sağlanmadığı veya yeterli düzeyde uygulanmadığı takdirde her popülasyon yönetim tedbiri, hedeflenen sonuçların elde edilmesinde başarısız olacaktır. Türkiye’de YKAY uygulaması parçalı, kısıtlı bir yoğunlukta olarak yürütülmüş ve dolayısıyla etkisiz olmuştur. Benzer şekilde, tek başına uygulanan popülasyon yönetim tedbirlerinin de etkisi sınırlıdır. Hayvanların kalıcı bir şekilde bakımevlerine toplanması da bundan farklı değildir: Köpek ve kedilerin ancak bir kısmı yakalanabilir. Hem sokakta kalan hayvanların üremesinin artması hem de sorumlu sahiplenmenin ele alınmadığı durumlarda terk etmelerin devam etmesi sebebiyle sokaktaki popülasyon hızla toparlanmaktadır.

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika onlarca yıldır sokaklara bırakılan köpek ve kedileri barınaklara toplaması  ve öldürmesi ile biliniyor. Bugün sokakta sınırlı sayıda hayvan olmasının nedeni bu uygulamalar gibi algılanabilir. Ancak popülasyon yönetimindeki asıl  ilerleme, öldürmelerden uzaklaşıp, terk edilen hayvan popülasyonunun oluşmasının sebebine odaklanıldığında başlamıştır. Popülasyonda azalma; yaygın kısırlaştırma, sorumlu hayvan sahipliği davranışlarının teşvik edilmesi, her hayvanın bireysel olarak değerlerinin bilinmesi, yaşam boyu sahiplenme taahhüdü, ticari hayvan üretimi ve satışı üzerinde uygulanan kontroller ve kayıp hayvanların bulunmasına olanak tanıyan kimliklendirme ve kayıt işlemlerinin uygulanmasına yönelindiğinde başlamıştır. Bu bölgelerde öldürme sayesinde değil, öldürmeye rağmen ilerleme kaydedilmiştir. Öldürme sayılarının en yükseğe ulaştığı dönemler geçen yüzyılda, daha etkili ve insancıl bir uygulama olan YKAY’nin geliştirilmesinden çok daha öncedir.

Türkiye’deki mevcut mevzuat, başarılı ve kapsamlı bir popülasyon yönetimi için yeterli dayanak sağlamaktadır.  Sizleri kanunu değiştirmek yerine, hem Türk vatandaşlarını her türlü zarardan koruyacak hem de hayvan refahını gözetecek potansiyele sahip olan mevcut mevzuatın bir değerlendirmesini yapmaya ve uygulamadaki zayıflıklarını gidermeye davet ediyoruz.


About International Companion Animal Management (ICAM) Coalition

ICAM supports the development and use of humane and effective companion animal population management worldwide. The coalition was formed in 2006 as a forum for discussion on global dog and cat management issues.

Our key goals are to:

  • Share ideas and data
  • Discuss issues relevant to population management and welfare
  • Agree definitions and hence improve understanding
  • Provide guidance as a collegial and cohesive group

Contact information: info@icam-coalition.org

Twitter: @ICAMCoalition